Organisations et stratégies des petites entreprises agro-alimentaires à Maroua (nord-Cameroun) / Elisabeth Lopez ; [sous la direction de] Jean-Pierre Raison

Date :

Editeur / Publisher : [S.l.] : [s.n.] , 1996

Type : Livre / Book

Type : Thèse / Thesis

Langue / Language : français / French

Raison, Jean-Pierre (1937-2016) (Directeur de thèse / thesis advisor)

Université Paris Nanterre (Organisme de soutenance / degree-grantor)

Relation : Organisations et stratégies des petites entreprises agro-alimentaires à Maroua (nord-Cameroun) / Elisabeth Lopez ; [sous la direction de] Jean-Pierre Raison / Lille : Atelier national de reproduction des thèses , 1996

Résumé / Abstract : EN CROISANT DES OUTILS D'ANALYSE A LA FOIS ECONOMIQUES (ECONOMIE DES CONVENTIONS) ET GEOGRAPHIQUES (THEORIES DE LA LOCALISATION), NOTRE TRAVAIL VISE A MIEUX COMPRENDRE COMMENT S'ORGANISENT ET FONCTIONNENT LES PETITES ENTREPRISES AGROALIMENTAIRES A MAROUA, CAPITALE DE LA PROVINCE DE L'EXTREME NORD AU CAMEROUN. UNE DESCRIPTION GENERALE DES SECTEURS ETUDIES : TRANSFORMATION DES CEREALES, RESTAURATION DE RUE ET PRODUCTION DE BOISSONS, MONTRE L'IMPACT IMPORTANT DE CES ENTREPRISES SUR LA STRUCTURATION DE L'ESPACE DE LA VILLE ET SUR SON ACTIVITE ECONOMIQUE (EMPLOIS, CHIFFRES D'AFFAIRES, ...). ELLE PRECISE EGALEMENT LES CARACTERISTIQUES ESSENTIELLES DE L'ORGANISATION ET DU FONCTIONNEMENT DE CHAQUE SECTEUR. IL APPARAIT QU'AU SEIN D'UNE ENTREPRISE, PLUSIEURS MODES D'ACTION COEXISTENT (MARCHAND, TECHNIQUE, SOCIAL, INSPIRE, ...) ET QUE LES DIFFERENTES FONCTIONS (ORGANISATION DES RESSOURCES HUMAINES, ORGANISATION TECHNIQUE DE LA PRODUCTION, RELATIONS A L'ENVIRONNEMENT, COORDINATION), ETROITEMENT IMBRIQUEES DANS UNE ENTREPRISE, CONSTITUENT UN SYSTEME QUI EST FINALISE PAR LA STRATEGIE DE L'ENTREPRENEUR. L'ANALYSE DES PETITES ENTREPRISES EST DONC AVANT TOUT UNE ANALYSE STRATEGIQUE. ELLE PERMET DE RENDRE COMPTE DE LA DIVERSITE DES PETITES ENTREPRISES AGROALIMENTAIRES, FONCTION DES STRATEGIES DES ENTREPRENEURS, DES MOYENS DISPONIBLES SUR LEUR TERRITOIRE ET DU CHOIX DU REGISTRE D'ACTION, ET DE LA FACON DONT CETTE DIVERSITE SE TRADUIT DANS L'ESPACE URBAIN.

Résumé / Abstract : THIS STUDY ILLUSTRATES HOW ECONOMIC AND GEOGRAPHICAL ANALYSIS TOOLS CAN BE COMBINED TO PROVIDE AN INSIGHT INTO HOW SMALL-SCALE FOOD INDUSTRIES ARE ORGANIZED AND HOW THEY FUNCTION IN MAROUA, THE CAPITAL OF THE NORTHERMOST PROVINCE OF CAMEROON. THE CEREAL TRANSFORMATION SECTOR, AS WELL AS THE FOOD STREET SECTOR AND THE DRINK PRODUCTION SECTOR, HAVE BEEN STUDIED TO DEMONSTRATE THE IMPACT OF SMALL BUSINESSES OF THIS TYPE ON THE TOWN'S STRUCTURE AS WELL AS ON ITS ECONOMIC ACTIVITY, SUCH AS EMPLOYMENT AND REVENUE. THE MORE IMPORTANT ASPECTS OF THE SECTORS' ORGANIZATION HAVE ALSO BEEN DISCUSSED. IN ANY COMPANY, SEVERAL LOGICS OF ACTION (MERCHANT, TECHNICAL, SOCIAL, MAGIC, ...) RUN TOGETHER. THE DIFFERENT FUNCTIONS OF A COMPANY ARE VERY LINKED TOGETHER AND THEY SETTLE A SYSTEM WHICH IS FINALIZED BY THE ENTREPRENEUR STRATEGY. AS SUCH, ANALYSING A SMALL BUSINESS IMPLIES A STRATEGIC ANALYSIS OF ALL THESE CONTRIBUTING FACTORS. THIS STRATEGIC ANALYSIS METHOD LEADS TO A BETTER UNDERSTANDING OF ALL THE DIFFERENT VARIETIES OF SMALL-SCALE FOOD INDUSTRIES IN MAROUA (RESULTING FROM EACH DIFFERENT ENTREPRENEURIAL STRATEGY, THE AVAILABLE RESOURCES IN COMPANY'S AREA AND THE ACTION LOGICS CHOICE), AND ALSO OF HOW THE VARIETY OF SMALL BUSINESSES, IN TURN, INFLUENCES THE PHYSICAL ORGANIZATION OF THE TOWN ITSELF.